Guido draaide de gaskraan dicht

Het gaat mij eigenlijk om vrijheid

Al enige tijd had Guido Hogerheijde de wens om van het gas af te gaan. Mede door de dreiging van gasboringen op het eiland, was hij extra gemotiveerd om zijn gaskraan dicht te draaien. Daarnaast probeert hij dingen thuis graag uit. “Dan weet ik wat het doet. Dan kan ik mensen beter voorlichten over wat ze kunnen verwachten. Mijn huis is eigenlijk een soort proeftuin.” Guido is met zijn installatiebedrijf Terschelling Techniek een van de duurzame leveranciers op ons platform. Daarnaast levert hij sinds dit najaar zonnestroom aan het Terschellinger Zonnecollectief en is hij lid van de cooperatie.

“Sinds oktober is de gaskraan bij ons dicht,” vertelt de eigenaar van Terschelling Techniek. “De verwarming ging al via de warmtepomp, daar wordt de vloerverwarming mee verwarmd. We kookten al elektrisch op een inductiekookplaat. Het gas hadden we alleen nog voor de combiketel om het tapwater te verwarmen/ warm water voorziening. En daar zat al een zonneboiler voor!” Guido heeft de gasgestookte combiketel door een elektrische boiler vervangen, die gevoed wordt door de zonneboiler. “Op een zomerdag verwarmt de zon de zonneboiler, dat water stroomt naar de elektrische boiler, die kijkt of het heet genoeg is. En als het heet genoeg is, hoeft ie niet bij te verwarmen. Alleen de temperatuur op peil te houden. En ’s winters heb ik de houtkachel, die aangesloten is op de cv. Die stoken we meestal ’s avonds, dat is ook gezellig. Als die kachel brandt, gaat ook het warme cv water via een extra spiraal naar de zonneboiler. En zo heb ik weer het kringetje rond.”

“De aanleg van de elektrische boiler is ook een beetje in een stroomversnelling gekomen door dat gasgebeuren hier op het eiland. Ik wilde daarom een beetje haast maken, een statement maken. Het zou mooi zijn als het hele eiland zo min mogelijk gas gebruikt. Dan hoeven we die boring hier ook niet te hebben, in ieder geval niet voor ons.”

Gaskraan dicht

Ik heb nu alleen de gaskraan dichtgedraaid, de gasmeter hangt er nog, daar betaal ik nog vastrecht voor. Je moet om het echt af te sluiten, de gasmeter laten verwijderen, ze graven een gat en doen een dop op de gasleiding en dat kost 600 euro. Vroeger ging er alleen een hangslot op. Ik ga dat zo snel mogelijk regelen, al is het maar uit principe. Als je van het gas af wil, dan moet je ook de gasmeter weg laten halen. Bovendien betaal je voor iets wat je niet gebruikt. In het begin heb ik het even gelaten, omdat ik dacht: werkt het niet, dan kan ik gauw de ketel weer ophangen en wat anders bedenken. Maar dat hoeft nu niet meer, want het werkt gewoon goed.”

Douchen

De elektrische boiler heeft een inhoud van 120 liter. “Daar kan je rustig een paar keer van douchen. Er is een 120 liter elektrische boiler en er zit een 300 liter zonneboiler voor. Dat krijg je niet op als je normaal doucht.” Die boiler verwarmt het water tot 60 graden. Er zit ook een anti-legionellaregeling op. De boiler houdt het water op 55 graden en verwarmt het eens in de zoveel tijd tot boven de 60. “Een elektrische boiler is veel goedkoper dan een gasketel, zo’n 700 euro voor een grote. Maar hij gebruikt veel stroom. Dat is wel afhankelijk van hoeveel water je gebruikt, hoe groot je gezin is. Ik voed hem dus al met warm water uit de zonneboiler, dan hoeft de elektrische boiler minder hard te werken. Omdat ik veel energie opwek met de zonnepanelen op mijn dak, heb ik voor de elektrische boiler gekozen. Je zou ook een warmtepomp kunnen gebruiken om tapwater warm te maken, dat is veel goedkoper in gebruik, want dat kost minder elektriciteit.”

“Ik heb alleen een buitenunit, die verwarmt rechtstreeks het cv-water. Een zogenaamde lucht-water warmtepomp. Ik heb simpelweg geen ruimte voor een grote binnenunit. Een elektrische boiler is veel compacter en sneller warm. Omdat ik zoveel zonnestroom heb, is een elektrische boiler voor mij de beste keus. Hij is goedkoop in aanschaf en in gebruik.”

Zonnestroom

Guido had al 26 zonnepanelen, afgelopen jaar heeft er 16 dunne film panelen bijgelegd. “Die zijn kleiner, leveren iets minder op. Het is een ‘in dak systeem’, dus ze vallen minder op, ze zitten in het dak van het huisje. Het zijn zwarte panelen.” “Ik heb genoeg stroom om al mijn stroombehoefte te voorzien, inclusief het opladen van mijn elektrische auto. En dan heb ik nog over voor het zonnecollectief. Ik heb de auto nu 3 jaar, er bijna 40.000 km mee gereden en 8000 kWh verbruikt. Ik denk dat ie tegen de 3000 kWh per jaar verbruikt. Ik rijd er ook mee naar de wal. Ik ben ermee naar Drachten geweest, geen probleem. Daar even opgeladen, klein beetje maar, toen kon ik weer terug. Ik ben een keer naar Ameland geweest voor een interview. Dan moet je via Leeuwarden, midden in de winter, dus de kachel moest ook aan. Het was wel even spannend, maar het ging goed. Op de terugweg wist ik, ik kan dit halen, dus toen kon ik wat harder rijden. Hij wil evengoed wel 130 km/u op de snelweg.”

Zonnepanelen zijn populairder geworden ervaart Guido. “Mensen zitten minder in over of het mooi is op het dak. Dat is trouwens heel persoonlijk, ik vind het wel mooi. Zowel het financiële voordeel als het idealisme spelen mee. Ook omdat de Terschellinger Energie Coöperatie is gekomen, lezen mensen het meer in het nieuws en worden ze bewuster. En de buurman heeft zonnepanelen, dus dan zal het wel goed wezen. Vaak als ik een systeem heb geplaatst bij mensen, en ze later spreek, zijn ze enthousiast erover. Dat het zoveel heeft opgewekt en dat ze zoveel terugkrijgen van de energiemaatschappij. Mensen worden daardoor ook bewuster van hun energieverbruik en proberen het terug te brengen.” Guido heeft zo’n 2000 panelen op Terschelling gelegd tot nu toe. “Maal gemiddeld 260 Wp, dat is toch best veel megawatts. Ik schrijf op wat ik geplaatst heb, dat vind ik ook leuk om bij te houden.”

Cursus

Guido probeert zoveel mogelijk naar beurzen en cursussen te gaan. “Ik vind het belangrijk en leuk om bij te houden wat de ontwikkelingen zijn. Als de salderingsregelingen teruggeschroefd worden, dan wordt het opslaan van energie interessanter. In Duitsland en Engeland zie je dat al. Ik ben net naar een cursus geweest over de toekomst van energie opslaan in accu’s. Ik zou het best leuk vinden om meer met eilander installateurs te overleggen over innovaties en ervaringen. Ik vind dat we geen concurrenten zouden moeten zijn voor elkaar.”

Regenwater

Het waterplan staat ook op zijn ‘duurzame agenda’, maar moet nog even wachten. “Er zit een put in de grond, daar wordt het regenwater in opgevangen. Er is een buitenkraan, zodat we daar het water weer uit kunnen halen. De slangen liggen er wel, maar de toiletspoeling moet nog aangesloten worden. Die dingen heb ik bij de bouw van het huis vast aangelegd. Ik moet eigenlijk alleen onder de vloer nog wat leidingen aansluiten.”

Vrijheid

“Het gaat mij eigenlijk om vrijheid. Controle over mijn eigen energie. We kunnen de zon gebruiken, een gratis energiebron. En het gaat over bewustwording van je energieverbruik. Ik laadt mijn auto op als de zon schijnt. Je energie zo rechtstreeks mogelijk gebruiken zal zeker in de toekomst belangrijker worden. Het moet wel makkelijk zijn, anders gaat het niet werken. Het moet wel luxe blijven.”

Deel: