Hunnighouwersgat wordt 1e prijs winnaar van Milieubende

Terschellinger scholen zijn groen bezig!

Achter een rij boeien op het betonningsterrein kruipt vrijdagmiddag rond lunchtijd een groepje bijzondere superhelden rond. Uitgedost met maskers, hoofdbanden en capes van vuilniszakken en papier, wachten ze het moment af waarop ze het terrein zullen bestormen. Op een boei geklommen, hoog uittorenend boven een menigte Springtij-bezoekers met broodjes en een kop soep in de hand, spreekt Maurits Groen, nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 en initiatiefnemer van de Milieubende, het publiek toe. “De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één”, legt Groen uit. “Het zet kinderen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek. Eigenlijk is dat precies wat we hier op Springtij ook aan het doen zijn.”

Terwijl Groen verder vertelt, kruipen de milieuhelden achter de boeien steeds ongeduriger heen en weer. Mogen ze al? Ze moeten wachten op een seintje van acteur Tijs. “Het was een nek-aan-nekrace tussen de nummers een en twee”, maakt Groen het extra spannend. “De groep 7/8 die toch één jurystem meer had, ’t Hunnighouwersgat, had het vanmiddag te druk met het redden van de wereld. Zij kunnen hier helaas niet bij zijn. Maar de andere winnaars, de Milieuhelden van groep 6/7/8 van OBS ’t Jok, zijn hier. Geef ze een warm applaus.” En daar stormen de kinderen het terrein op, high-fives uitdelend aan hun collega-milieuhelden die hier op Terschelling zijn om het duurzaamheidsforum Springtij bij te wonen.

Uit handen van Maurits Groen en Carola Wijdoogen van de Nederlandse Spoorwegen, ontvangen de Milieuhelden even later hun prijs: een pakket met ‘groene’ spellen, boeken en een film, plus een workshop smoothies maken met een veganistische kok, mogelijk gemaakt door Vandebron. “Veganistisch klinkt net alsof het heel vies is”, zegt Groen. “Maar dat betekent dat er in het eten geen dierlijke producten worden verwerkt.” Aan de leerlingen van ’t Hunnighouwersgat biedt de NS een excursie aan naar AquaZoo Friesland. Waar zouden we zijn zonder trein? En zonder de bus, nu we het er toch over hebben. Want busdienst Arriva haalde de kinderen naar het betonningsterrein en leverde ze netjes weer in op school.

Uit het juryrapport

Fragmenten uit het juryrapport geven een beeld van de creativiteit van de inzendingen: “Sommige thema’s zagen we vaker terugkomen”, schrijft de jury. “Zoals meer zonnepanelen op het dak, vegetarische recepten voor een dagje zonder vlees, en groene vormen van vervoer zoals auto’s op zon, water of zelfs op CO2.” Eersteprijswinaar ’t Hunnighouwersgat wordt vooral geprezen om de lokale toepassing van de aangedragen ideeën. “Voor Terschelling is het idee van de bootnetten voor afval erg mooi. En het combineren van een scheprad met catamarandrijvers, om een dynamo op het water te bouwen is pure innovatie: met twee bestaande dingen iets nieuws bedenken.” En over de winnaars van vandaag, de kinderen van OBS ’t Jok, zegt de jury: “Zij weten van milieubewustzijn een feestje te maken.” En dat is precies wat ze op het betonningsterrein hebben laten zien. het hele rapport is op deze pagina te downloaden!

Word een Terschellinger Milieuheld

Begin september overviel de Milieubende vier groepen 7/8 op Terschelling met de voorstelling en workshop ‘Word een Terschellinger Milieuheld!’. De nietsvermoedende kinderen kregen het vrolijke stuk ‘Er zijn nog noedels!’ te zien. Aansluitend dompelden acteurs Art-Jan de Vries en Tijs Huys de kinderen groots en meeslepend onder in de workshop ‘Word een Terschellinger Milieuheld!’, waarin de leerlingen leren hoe ze kunnen nadenken over hoe ze nu al concreet kunnen bijdragen aan een beter milieu. Na afloop van de workshop werkten de leerlingen een week lang thuis en in de klas allerlei ideeën uit voor hun ideale duurzame eiland. Deze verzamelden ze in het Milieuheldenboek. De inzendingen legde de Stichting Milieubende vervolgens voor aan een jury, bestaande uit Alexander van der Vooren van de Raad van Toezicht Springtij en communicatiemanager Springtij Jannemieke van Dieren, aangevuld met de eilanders Klaas van der Wielen (wethouder Duurzaamheid) en Dirk-Jan van Schie (voorzitter Terschelling Energie) en Maurits Groen zelf.Met bus en trein

Sponsoren
Deze Milieubende-ronde op Terschelling wordt mogelijk gemaakt door Lush, Springtij, de gemeente Terschelling en Terschelling Energie en Vandebron.
De eerste prijs wordt gesponsord door de Nederlandse Spoorwegen, de tweede prijs door Vandebron.

(Met dank aan de tekst van Annelies Roon en foto's Wim Verhoog en Willemijn Steentjes)

Deel: