Milieubende overvalt basisscholen Terschelling

Prijsuitreiking Milieuheld vrijdag 23 sept. 13.15 uur

“Pap! De wereld is vergaan!”, schreeuwt acteur Tijs Huys door het klaslokaal. Vader, gespeeld door Art-Jan de Vries, antwoordt: “Dat valt vast allemaal mee.” Hij scheurt een koekjesverpakking in stukken, gooit het op de grond en neemt een grote hap van de koek. De kinderen van groep 7-8 van basisschool ’t Hunnighouwersgat kijken aandachtig naar het toneelspel van ‘De Milieubende’, die op maandag 5 september de klas binnenviel.

Naast deze klas heeft De Milieubende nog drie groepen 7-8 op Terschelling overvallen. Door middel van een humoristische theatervoorstelling, mede mogelijk gemaakt door het duurzame cosmeticabedrijf Lush en de Gemeente Terschelling, willen de acteurs de kinderen aanzetten tot meedenken over de huidige milieu- en klimaatproblematiek. Tijdens een napraatje wordt de leerlingen gevraagd wat ze al weten over het milieu. Eén van de kinderen antwoordt: “We leren best veel over het milieu, maar meestal uit een saai boek. Dit is veel leuker zo met een toneelstuk!”

Milieuhelden
Ze doen daarna mee aan de workshop ‘Word een Terschellinger milieuheld’ en komen er achter wat voor type milieuheld ze zijn. Je hebt de dromers, de denkers, de doeners en de roepers. “Van al deze mensen heb je er minstens één nodig in je team”, legt Art-Jan uit. Na een korte cursus zelfverzekerdheid en het oefenen van een overtuigende kreet krijgen de milieuhelden in spé de opdracht plannen te verzinnen waarmee ze kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Prijsuitreiking

Vervolgens werken de leerlingen een week lang thuis en in de klas allerlei ideeën uit voor hun ideale duurzame eiland en leggen ze deze vast in een plakboek: het Milieuheldenboek. Daarnaast wordt iedere klas gevraagd om het beste idee uit te kiezen en op te sturen. Die inzendingen legt de Stichting Milieubende voor aan een deskundige jury, waarna op vrijdag 23 september van 13.15-13.45 uur –tijdens Springtij- de eerste prijs aan de winnende klas wordt uitgereikt.

Excursie
Ter inspiratie voor de kinderen heeft Terschelling Energie geregeld dat alle vier de klassen op excursie konden bij Boerderij Cupido in Lies. Bij deze melkveehouderij liggen 328 zonnepanelen op het dak van de stal, één van de elementen die het bedrijf energieneutraal maakt.

Bron: Sanne Toet van Weekblad de Terschellinger

Deel: