Milieubendes Terschelling op excursie bij boer Gerard

Basisscholen in actie voor schoner milieu

Terschellinger boer Gerard Cupido heeft afgelopen vrijdag en maandag enthousiast alle eilander milieubendes rondgeleid over zijn duurzame bedrijf. De komende week gaan de kinderen van groep 7 en 8 aan de slag om van Terschelling een duurzaam eiland te maken. Ze strijden om de titel: Milieuheld van Terschelling. Eind van de week moeten ze hun plannen voor een schoner milieu inleveren. Ze worden door een deskundige jury beoordeeld, waar uiteraard een bestuurslid van Terschelling Energie aan deelneemt. Ze dingen niet alleen mee om de eer, maar er is een eerste prijs te winnen. Daarnaast verdienen ze een plek op het TE Platform. De feestelijke prijsuitreiking is op vrijdag 23 september tijdens het Springtij Festival (22-25 september).

De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één. Het zet kinderen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek. Terschelling Energie heeft geregeld dat vier klassen ook op bezoek gaan bij de duurzame boerderij van Gerard & Marion Cupido. Vrijdag 9 september gingen OBS ’t Jok en ’t Hunnighouwersgat, maandag 12 september groep 7/8 van de Prinses Margrietschool.

Wedstrijd

Twee professionele acteurs spelen het vrolijke stuk ‘Er zijn nog noedels!’. Aansluitend volgt de workshop ‘Word een Terschellinger Milieuheld!’, waarbij de leerlingen van groep 7/8 plannen gaan verzinnen waarmee ze nu al concreet kunnen bijdragen aan een beter milieu. Na afloop van de workshop werken de leerlingen een week lang thuis en in de klas allerlei ideeën uit voor hun ideale duurzame eiland en leggen deze vast in een plakboek, het Milieuheldenboek. Daarnaast wordt iedere klas gevraagd om het beste idee, een samenvatting van hun Milieuheldenboek of het maken daarvan als Word-document, Powerpoint-presentatie of filmpje op te sturen. De inzendingen legt de Stichting Milieubende vervolgens voor aan een deskundige jury. Op vrijdag 23 september wordt tijdens Springtij de eerste prijs aan de winnende klas uitgereikt.

Deze vier Milieubende-voorstellingen op Terschelling worden mogelijk gemaakt door Lush, Springtij, Terschelling Energie en de gemeente Terschelling.

Deel: