Isoleren is altijd een goed idee

de Energievoucher bleek een succes

Eigenlijk is het heel eenvoudig: is je huis goed geïsoleerd en ga je bewust om met warmte en elektriciteit, dan gebruik je minder energie. En dat is beter voor het wooncomfort, voor je energierekening en natuurlijk ook voor het klimaat. Als je weet dat alle eilander huishoudens verantwoordelijk zijn voor 39% van het totale energiegebruik op Terschelling, zie je meteen dat daar veel winst is te halen als het gaat om het besparen van energie.

Om alle inwoners daarbij een handje te helpen, kreeg iedereen – woningeigenaren en huurders – de afgelopen tijd een Energievoucher in de bus ter waarde van 80 euro, inclusief een informatief boekje over energiebesparing. Vorig jaar was deze waardebon-actie al een groot succes bij alle woningeigenaren, een half jaar geleden waren ook de huurders aan de beurt. Deze waardebon kon tot 1 maart ingeleverd worden bij de Hubo, Uw Schylger Vakwinkel, ZetAn, EP Ruijg en Lichttechniek Terschelling. Natuurlijk: wanneer je huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor grote maatregelen zoals woningisolatie en zonnepanelen. Maar als huurder kun je natuurlijk ook zelf actie ondernemen om de woning duurzamer te maken en daarmee de energierekening omlaag te brengen. En dat merk je meteen in je eigen portemonnee.

“Heel blij”
Van de actie is de afgelopen maanden dan ook veelvuldig gebruik gemaakt. En dat zulke maatregelen helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn, bleek wel uit een aantal reacties van eilander huurders. “Wij zijn er heel blij mee! Ik heb drie tijdschakelaars gehaald voor de tuinverlichting, een extra dikke isolatiestrip voor bij de voordeur en een tas vol superzuinige lampen bij Uw Schylger Vakwinkel. Fijn geadviseerd ook!”, zo luidde een enthousiaste reactie. “Ook hier een tas vol energiezuinige lampen, geleverd door René de Beer”, schreef een andere huurder.

Besparing en advies
En hoe klein dergelijke aanpassingen ook lijken, vaak zorgt het al snel voor een aanzienlijke besparing op de energierekening. Bovendien kun je er, zoals blijkt uit de eerste reactie, een prima advies bij krijgen om nog meer energie te besparen. Want al is de actie voorbij, het heeft natuurlijk nog steeds zin om energiebesparende maatregelen te nemen, of u nu woningbezitter of huurder bent. Naast de aanschaf van LED-lampen, tochtstrips of radiatorfolie, helpt bijvoorbeeld ook de aanschaf van een energiezuinige koelkast, wasmachine of wasdroger al enorm.

Comfortabel
Wat ook meteen resultaat geeft in de energierekening én in wooncomfort, is natuurlijk het (beter) isoleren van de woning. Een slecht geïsoleerd huis verliest immers veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis goed te isoleren, pak je je huis als het ware in, zodat de warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan heel veel schelen, zeker met de huidige – nog steeds stijgende – energieprijzen. Los daarvan is het isoleren van uw woning altijd een goed idee: u verdient de investering vaak al binnen een paar jaar terug en verhoogt bovendien, als u woningeigenaar bent, de waarde van uw huis.

Gratis advies
Weet u niet goed waar te beginnen, of wilt u graag weten wat er allemaal mogelijk is? Als particulier kunt u met al uw energievragen over uw woning terecht bij Dirk Lintmeijer, de Energiecoach van de gemeente Terschelling. Hij adviseert u gratis en vrijblijvend over de energiemaatregelen in uw huis. Stuur gewoon even een mailtje naar energiecoach@terschelling.nl en hij neemt contact met u op.

Dit artikel is van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger Maart 2022.

Deel: