15 november Dialoog Avond Energietransitie

Op weg naar een Co2 neutraal Terschelling

UPDATE 12 nov. De geplande Dialoog Avond is door de niewue covid lock down uitgesteld. Nieuwe datum wordt zsm bekend gemaakt.

Op maandagavond 15 november organiseert de gemeente Terschelling tijdens de Week van de Duurzaamheid in ET-10 een thema-avond over alternatieven voor de huidige energievoorziening. En daar kijkt Klaas Jan Noorman, die de avond mag leiden, om diverse redenen erg naar uit. “Ten eerste natuurlijk omdat het weer kan: elkaar ontmoeten tijdens zo’n avond. Maar ook omdat het uitgangspunt is om goed te luisteren naar wat er leeft op het eiland. Dat levert vaak nieuwe en mooie inzichten op.”

Onlangs kwam Klaas Jan langs een gehucht dat ‘De andere wereld’ heette. “Onder dat naambord stond ‘Eigen weg’. En dat is precies wat we willen op 15 november: een gesprek over een andere wereld, waarbij iedereen zijn eigen ideeën mee kan nemen.”

Duurzame bronnen
Het is hét vraagstuk van de komende jaren: bouwen aan een duurzame energievoorziening. “En daarvoor heb je duurzame bronnen nodig, zo simpel is het”, stelt Klaas Jan. “Dat kan op een eiland bijvoorbeeld warmte uit zee zijn, daar wordt al over nagedacht. Een warmtepomp is ook een optie, maar daarvoor heb je groene elektriciteit nodig, en waar haal je die vandaan? Dat is in Nederland al een punt van discussie, en dat geldt nog meer op Terschelling, waar de ruimtelijke kwaliteit een kernkwaliteit is. Daarvoor komen de toeristen immers naar het eiland, en daarom woon je er. Je wilt fraaie dorpsgezichten liever niet ontsieren met een overdaad aan zonnepanelen, of windmolens plaatsen in de polder. Toch zal die hernieuwbare energie ergens moeten worden geproduceerd.”

Eerlijk gesprek
Dus moet je op zoek naar oplossingen die passen bij Terschelling. “En daar gaan we het op 15 november over hebben. Waar kun je nieuwe energietechnieken ruimtelijk inpassen, en hoe kun je dat samen organiseren? En ook: wat willen we per se niet? Daarover moeten we een eerlijk gesprek durven voeren. En dan bij voorkeur in termen van mogelijkheden, want het verzilveren van kansen is veel leuker dan je wapenen tegen bedreigingen.”

Sneller dan je denkt
Niets doen is geen optie, benadrukt Klaas Jan. “In een recent rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, werd duidelijk aangetoond: de klimaatverandering gaat sneller dan je denkt. En over het feit dat wij daar als mens verantwoordelijk voor zijn, is inmiddels geen discussie meer. Als ik de doelstellingen zie, krijg ik soms het klamme zweet in mijn handen, want die zijn behoorlijk ambitieus.”

Flinke uitdaging
“Concreet betekent het dat we in Europa, en dus ook in Nederland, in 2030 de CO2-uitstoot met 55% willen verlagen ten opzichte van 1990. Daar zitten we nog lang niet op, dus dat betekent voor de komende acht jaar een flinke uitdaging. De grote vraag is natuurlijk: hoe gaan we dat doen? Wist je dat 80% van ons huishoudelijk energiegebruik aardgas is, en maar 20% elektriciteit? En dan zitten we ook nog eens met een stijgende gasprijs. Alle reden dus om goed na te denken over hoe het anders kan.”

Cartoons
Tijdens de avond zal de bekende stripmaker Herman Roozen een beeldverslag maken van de avond in de vorm van cartoons. “Dat werkt veel beter dan een uitgebreid verslag of rapport. Wanneer hij aan het eind van de avond zijn cartoons presenteert, zie je meteen wat er allemaal is besproken. Dat is een erg leuke manier om alles nog een keertje voorbij te laten komen. En nee, we gaan zeker niet doemdenken, het doel van de avond is juist om heel goed te luisteren naar elkaar en iedereen te inspireren. Dus hoe meer mensen er komen, hoe beter. We hopen op een volle zaal. Zoals gezegd: ik kijk er naar uit!”

Dit artikel is van Gerry Visser, gemaakt in opdracht van de gemeente en gepubliceerd in weekblad De Terschellinger november 2021.

Deel: