Platform Samen Duurzaam

Samen verduurzamen: platform Samen Duurzaam inspireert en informeert Terschelling nu ook online

“We doen het samen, anders werkt het niet”, aldus Michel Hania. Hij is sinds 1 januari werkzaam als beleidsprojectmedewerker Duurzaamheid bij Gemeente Terschelling. Michel is verantwoordelijk voor de samenwerking met Samen Duurzaam; een online platform dat woensdag 3 november werd gelanceerd. Op dit platform wordt het thema duurzaamheid verder uitgelicht, om zo de bewoners van Terschelling te informeren en inspireren om te verduurzamen.

Steentje bijdragen
Verduurzamen werkt volgens Michiel alleen als iedereen z’n steentje bijdraagt: “Ik sta helemaal achter de quote van Loesje: ‘Waarom moeilijk doen, als het samen kan.’ Verduurzamen heeft pas écht zin als iedereen iets doet. Niet wanneer één iemand al z’n geld uitgeeft aan het verduurzamen van een huis, en de rest van Terschelling niet.” Om die boodschap verder uit te dragen is ook de gemeente Terschelling druk bezig met het verduurzamen van de gebouwen in beheer van de gemeente, zoals het zwembad, het gemeentehuis en centrum de Driemaster. De gemeente Terschelling wil niet alleen het goede voorbeeld geven door eigen gebouwen te verduurzamen; bewoners van de gemeente Terschelling kunnen ook gebruik maken van een subsidieregelingen voor het isoleren van hun huis. Michel: “Wij zijn van mening dat iedereen moet kunnen verduurzamen; koop én huur.”

Platform Samen Duurzaam
Om die boodschap kracht bij te zetten is het platform Samen Duurzaam in het leven geroepen: een website die is bedoeld om mensen bekend te maken met duurzaamheid. Op de website worden duurzaamheidsprojecten van eilanders en gemeente uitgelicht; zo hoeft men niet op verschillende plekken op zoek naar informatie over verduurzaming, maar kun jij je als lezer laten inspireren én informeren op het online platform. Michel: “Op Samen Duurzaam willen we iedereen helpen die wil verduurzamen. Het platform gaat over groene energie, maar ook alle activiteiten die eilanders, ondernemers, coöperaties en stichtingen organiseren voor een duurzamer eiland. Zo werken we samen aan collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld spouwmuren, isolatie of zonnepanelen. We hopen een belangrijke aanjager te zijn en mensen te enthousiasmeren om zelf duurzamer te gaan wonen en leven. Lokale verduurzamingsprojecten kunnen pas plaatsvinden als je het samen doet, zo is het zonnepark ook gerealiseerd door de inzet van de energiecoöperatie en doordat eilanders zelf aandelen hebben gekocht. Normaal had dat eigenlijk alleen gekund met een ontwikkelaar of geldschieter. Op het platform willen we succesverhalen vertellen en de dingen die nu gedaan worden een podium geven.”

Eilanders inspireren
Het doel van het platform Samen Duurzaam is meer eilanders inspireren om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Michel: “We willen het beeld van ‘een groene hobby’ veranderen, verduurzamen is veel meer dan dat. Het helpt om het eiland leefbaar te maken, ook voor de toekomst. Daarnaast zit er uiteraard een financieel voordeel aan het verduurzamen.”

Week van de duurzaamheid
Het platform Samen Duurzaam is gelanceerd in de week voor De week van de duurzaamheid (15-19 november). Een week waarin gemeente Terschelling activiteiten had gepland die bijdragen aan een duurzamere omgeving. Helaas was de gemeente genoodzaakt, in verband met de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en de nieuwe lockdown, deze geplande week uit te stellen.

Deel: