Uitrol openbare laadpalen

Inwoners van Friesland kunnen openbare laadpalen voor elektrische voertuigen aanvragen.

Inwoners van Friesland kunnen openbare laadpalen voor elektrische voertuigen aanvragen. Voor eind 2023 komen er namelijk 700 publieke laadpalen (elke paal heeft twee laadpunten) bij in de provincie. Het uitbreiden van het laadnetwerk gebeurt onder andere op basis van aanvragen van inwoners. De laadpalen komen op publieke locaties en inwoners en bedrijven die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Een laadpaal aanvragen op Terschelling kan via www.laadpaalnodig.nl/terschelling. Daar staan ook de voorwaarden beschreven.

Volledig dekkend laadnetwerk
Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden. Een volledig netwerk van openbare laadpalen maakt elektrisch rijden toegankelijker. Van de 18 Friese gemeenten nemen er 17 deel aan de concessie voor het plaatsen van laadpalen. Het bedrijf TotalEnergies heeft deze aanbesteding gewonnen en levert en plaatst de laadpalen. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt ook gekeken naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik en niet alleen voor de aanvrager.

2022
‘’Als Friese overheden hebben we hier lang naar toegewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto’s vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid’’, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. Verder geeft zij aan dat de eerste van de 700 nieuwe laadpalen begin 2022 zal worden geplaatst.

Deel: