Nieuwe beleidsmedewerker duurzaamheid

Ontmoet Charlotte Mars

Maandag 4 juli was de eerste werkdag van Charlotte Mars als Beleidsmedewerker Duurzaamheid van de gemeente Terschelling. Charlotte (28) woont in Harlingen en zou dus in principe dagelijks heen en weer kunnen reizen. “Ik heb ervoor gekozen om van dinsdag tot en met donderdag op het eiland te zijn, want ik wil graag weten wat er allemaal speelt. Bovendien: hoe fantastisch is het om hier te mogen wonen en werken. Een mooiere werkplek is er niet.”

Charlotte volgt Michel Hania op, die deze functie ruim anderhalf jaar heeft vervuld. Ze had de vacature destijds ook al voorbij zien komen, maar toen studeerde ze nog, vertelt ze. “Ik heb in Groningen een master Energy for Society gedaan. Als onderdeel daarvan heb ik 2,5 jaar geleden op Terschelling onderzocht hoe de inwoners dachten over duurzame ontwikkelingen zoals windmolens en zonnepanelen.”

Leuke gesprekken
Twee dagen lang interviewde ze, samen met haar tweelingzusje, diverse eilanders. “Mijn medestudenten bleven liever in Groningen, maar gelukkig mocht mijn zusje mee. Ik heb er alleen maar goede herinneringen aan. We kregen allerlei tips, zoals: ‘Begin morgenochtend in het Wakend Oog, daar kom je de echte eilanders tegen’. Ook bezochten we een aanschuifavond in de Bras. Het waren stuk voor stuk leuke, open en positieve gesprekken. Terug op de boot zei ik tegen mijn zusje dat ik ooit op Terschelling wilde gaan werken.”

Veel initiatieven
En zie daar: dat is gelukt. “Toen ik hoorde dat Michel stopte, heb ik meteen de telefoon gepakt, want ik wilde deze kans niet voorbij laten gaan.” En al is ze nog maar net begonnen, ze is nu al positief verrast over het grote aantal duurzame initiatieven op het eiland. “Sinds ik mijn onderzoek deed, is er ontzettend veel gebeurd, merk ik. Neem de Jutfabriek die van plastic afval nieuwe, mooie producten maakt. En hotel De Walvisvaarder, die door middel van een kleine biogasvergister binnenkort energie kan winnen uit keukenafval.” Ook wordt ze “heel blij” van de energiecoöperatie Terschelling Energie. “De mensen van de energiecoöperatie hebben al hele mooie dingen voor elkaar gekregen. Onze rol als gemeente is daarbij vooral faciliterend, want ze kunnen zelf prima de kar trekken.”

Geen eenduidig antwoord
En nog een mooie ontwikkeling: vanuit de gemeente zijn inmiddels twee energiecoaches actief: Willemijn Steentjes voor bedrijven en Dirk Lintmeijer voor particulieren. “Die zijn heel gemotiveerd, heb ik gemerkt.” Charlotte realiseert zich overigens goed dat er geen eenvoudige oplossing is voor het duurzaamheidsvraagstuk. “Het grote vraagstuk valt uiteen in een heleboel kleine vraagstukken, zonder eenduidig antwoord. Bovendien kun je wel allerlei technische innovaties aanbieden en het financieel aantrekkelijk maken, maar uiteindelijk moet het gedragen worden door de eindgebruikers, dus door de maatschappij. En dat is iets waar ik mij graag voor inzet.”

Vrijwillige brandweer
En over de maatschappij gesproken, Charlotte vindt het belangrijk om daar ook zelf aan bij te dragen. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en heb me onlangs in Harlingen aangemeld bij de vrijwillige brandweer. Ik heb de fysieke test inmiddels gehaald en wacht nu tot de opleiding start. Van jongs af aan wilde ik altijd een stoer beroep, zoals politievrouw of rechercheur.” Lachend: “Nu ben ik ambtenaar, dus toen ik een oproep zag voor de vrijwillige brandweer in Harlingen, heb ik meteen gereageerd.”

Heeft u vragen, ideeën of suggesties voor Charlotte, Dirk of Willemijn? Stuur dan een mailtje naar:

Charlotte Mars: c.mars@terschelling.nl
Dirk Lintmeijer: energiecoach@terschelling.nl

Willemijn Steentjes: willemijn@terschellingenergie.nl

Deel: