Biologische schapenboerderij de Zeekraal

Over biologisch boeren en duurzaam ondernemen

Biologische schapenboerderij De Zeekraal is een innovatief en veelzijdig boerenbedrijf op Terschelling. Dit bedrijf van Gerben en Jolanda Bakker staat in Oosterend, op het oostelijke puntje van het eiland. Hier houden zij ongeveer 200 melkschapen en 100 vleesschapen. Van het schapenmelk maken ze onder andere verschillende harde en zachte schapenkazen, romig ijs in eilander smaken zoals cranberry, duindoorn en vlierbes, maar ook handcrème en zeep. Dit alles verkopen ze, net als het vlees van hun schapen, in de boerderijwinkel. Alle producten worden op de boerderij gemaakt van pure en biologische ingrediënten. Alles wat ze doen, doen ze op een duurzame manier en daarom hebben ze een relatief kleine voetafdruk.

Deel:

Succesverhalen info:

Nominatie
Begin dit jaar (2022) is de Zeekraal genomineerd voor de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Hoewel ze niet met de winst naar huis gingen, eindigden ze wel in de top vijf. En daar zijn ze erg trots op. “Onze zoons Laurens en Martijn hebben ons geënthousiasmeerd, daarom dachten we: we geven ons gewoon op en we zien wel. En toen werden we zomaar genomineerd!”, vertelt Jolanda. De jury bepaalde welk bedrijf de titel mocht dragen en vervolgens was het aan het publiek om te stemmen welk bedrijf de publieksprijs verdiende. “Om bij de laatste vijf te eindigen is een mooie erkenning voor wat wij doen", vult Gerben aan. “Het was een belevenis om bij de finale aanwezig te zijn en je bedrijf te presenteren op het podium voor zo’n volle zaal van de Basiliek in Veenendaal. Daarnaast geeft dit ons weer ingangen voor bijvoorbeeld het leggen van nieuwe contacten voor samenwerkingen. Het zet ons bedrijf nog meer in de markt.”

Meegroeien
In 2004 zijn Gerben en Jolanda gestart met hun boerenbedrijf en inmiddels werken hun beide zoons Laurens en Martijn ook mee in het bedrijf. Het idee is dat zij het stokje in de toekomst samen over gaan nemen. “Ons bedrijf is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en daarin zijn Jolanda en ik in meegegroeid. Wij hebben samen enorm veel taken dus dat is voor een iemand niet te doen”, vertelt Gerben. Lachend voegt Jolanda daaraantoe: “Als wij bijvoorbeeld op vakantie zouden gaan dan hebben we vijf man vervanging nodig.” Laurens en Martijn gaan nu op hun beurt meegroeien met het bedrijf zodat zij over een jaar of tien Gerben en Jolanda een stapje terug kunnen doen.

Vanuit de bodem
“Wij maken eigenlijk altijd rechtstreeks vanuit de bodem een product”, legt Jolanda uit. “We boeren enkel biologisch, die omschakeling hadden we al vrij snel gemaakt na onze start in 2004. We willen onze ketens zo kort mogelijk houden en bemesten ons land zoveel mogelijk met eigen compost en we kunnen soms drijfmest van andere eilander boeren gebruiken. Daarnaast proberen we het land dusdanig te bewerken dat het zo weinig mogelijk mest nodig heeft.” Gerben vult dit aan: “De duurzaamheid bij de boer zit vooral in meer en beter voer van eigen land halen. Zo probeer je ook zo onafhankelijk mogelijk te zijn.”

Breed en veelzijdig
Vanaf het begin hebben Gerben en Jolanda hun bedrijf breed ingezet als bezoekboerderij met een schapenmelkerij, het maken van kaas, ijs en handcrème, de boerenwinkel, een boerencamping met acht tenten en vanaf het begin doen zij al mee met het agrarisch natuurbeheer. “Dat wil zeggen dat wij de nesten van de weidevogels beschermen en hier rekening mee houden door later te maaien of om de nesten heen te maaien. Iets later kwam daar de stagebegeleiding daarbij en sinds 2020 zijn we ook een zorgboerderij.” Een bedrijf met veel verschillende takken dus en in afzet dat afgelopen jaren enorm gegroeid. Maar liefst twee derde van hun kaasproducten gaat naar kaas- en delicatessenwinkels in heel Nederland. “Via Amsterdam gaat er zelfs een klein deel naar Londen en Amerika”, vertelt Jolanda. Hoe ze dat doen? “Mond-op-mondreclame”, is het antwoord. “We staan op beurzen en doen regelmatig cursussen en dan leer je steeds meer mensen kennen waarmee connecties ontstaan.”

Toekomst
Daarnaast zijn er nog genoeg wensen voor de toekomst, zegt Gerben. “We willen graag onze ijsmakerij uitbreiden met veel meer verschillende smaken. Hier zit enorm veel potentie in, maar daarvoor moeten we nog heel even geduld hebben omdat we op dit moment de ruimte nog niet hebben voor grotere machines en vitrines. Ook hebben we de ambitie om de schapenstal te vergroten om mee te gaan met de toekomst, maar ook om te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen. Zo zijn er nog wel meer wensen, maar we gaan stap voor stap vooruit.”

 
Contact
 •  Gerben en Jolanda Bakker
 •  Oosterend 17,  8897 HW Oosterend - Terschelling
 •  0562-449278
 •  info@dezeekraal.nl
Partners in dit project
  Documenten bij dit project
    

   Meer: