Schildersbedrijf Haarsma over duurzaam werken

"We zijn dagelijks bezig met duurzaamheid", vertelt Johan Haarsma

Schildersbedrijf Haarsma is een bekend begrip op het eiland. Vader Fokke Haarsma startte de zaak in 1988 en sinds 2019 runnen beide zonen Gert en Johan samen het bedrijf. Je kunt bij Schildersbedrijf Haarsma terecht voor schilder- en behangwerk en beglazen en glasherstel. Daarnaast hebben ze een verfwinkel en een verfspuiterij waarin ze – zoals ze dat zelf zeggen – alles, behalve auto’s, kunnen spuiten in elke gewenste kleur.

Deel:

Succesverhalen info:

Tweede leven
Het bedrijf is dagelijks bezig met duurzaamheid, vertelt Johan Haarsma. “We werken duurzaam want we verduurzamen hout, bijvoorbeeld je huis. Daarnaast geven we alles wat we spuiten in onze verfspuiterij een tweede leven. Om een voorbeeld te noemen: we spuiten regelmatig keukens. Je hoeft niet altijd een nieuwe keuken aan te schaffen, als deze weer strak in de verf staat, kan ‘ie weer jaren mee. Ook kijken we naar duurzaamheid in de zin van kwaliteit, hechting en levensduur van onze verf. We werken altijd milieubewust, zo zijn we ook op het idee gekomen van het verfreinigingssysteem waar we nu al jaren mee werken.”

Verfreinigingssysteem
Dit verfreinigingssysteem zorgt ervoor dat de droge bestanddelen van de verf apart worden opgevangen en niet het drinkwaternet belasten. “In plaats van de verf in de gootsteen te gooien en kwasten schoon te maken in de wasbak, werken wij met een speciaal reinigingsteem hiervoor”, legt Johan uit. “In deze bak gooien wij de restanten van onze waterbasisverf, dat is bijna al onze binnenverf en sommige buitenverf. Ook spoelen we alle kwasten en rollers uit met het hogedruksysteem dat boven de bak zit. De bak vangt de soep van water en verf op, daar voegen we een poeder aan toe dat ervoor zorgt dat de vaste bestanddelen van de verf gaan schiften en bezinken. Als we dan de stop eruit trekken, spoelt het water eruit en blijven de verfbestanddelen in het filter zitten. Wanneer het filter vol zit, kunnen we de opgedroogde verfbestanddelen bij het restafval weggooien.”

Hergebruik
Een ander voordeel van dit verfreinigingssysteem is het hergebruik van de kwasten en rollers. “Om dat met de hand te doen kost veel tijd dus vroeger werden veel gebruikte kwasten en rollers weggegooid. Nu heb je ze zo schoon met de hogedrukreiniging, ideaal. We stuitten op dit apparaat toen we jaren geleden op bezoek waren bij een schildersbedrijf aan de vaste wal. In die tijd was zoiets nog geen eis voor schildersbedrijven, maar omdat wij ons er niet goed bij voelden om alles maar door de goot te spoelen hebben we meteen dit systeem aangeschaft. Inmiddels is een spoelinstallatie wel degelijk verplicht.”

Verfspuiten
Schildersbedrijf Haarsma kan ook op locatie verfspuiten, maar daar wordt veel spoelwater bij gebruikt. Ook daar hebben ze een duurzame oplossing voor. “Twintig tot veertig liter spoelwater heb je zomaar. In plaatst van dat bij de klanten door het putje te gooien, nemen we het mee in grote vaten en voeren het af via onze spoelinstallatie. Hetzelfde geldt voor het oude isolatieglas als we ergens glas vervangen. Ook dit oude glas nemen we mee omdat het kan worden gerecycled door onze glashandel aan de vaste wal. Wij vertellen dit soort dingen altijd aan onze klanten en iedereen reageert enthousiast. Het wordt gewaardeerd.”

Ontwikkelingen
Tegenwoordig wordt er steeds meer verf gemaakt op waterbasis, dat ook veel milieuvriendelijker is. Verf op waterbasis wordt steeds meer de norm. “De ontwikkelingen zijn groot op de verfmarkt en het gaat supersnel. Ook de vraag van de consument hierin verandert mee, mensen staan steeds positiever tegenover water gedragen verf. Er komt een steeds grotere acceptatie in de markt en dat is tof om te zien. Binnen ons bedrijf zullen we altijd kiezen voor de duurzame optie. Maar je kunt niet alles in een keer doen en je bent ook afhankelijk van wat er verkrijgbaar is. Het is soms schipperen, maar we doen ons best om zo duurzaam mogelijk te werken.”

 
Contact
Partners in dit project
    Documenten bij dit project
       

      Meer: