Stella en Louis Zandbergen

Stella en Louis zijn sinds juni 2019 eigenaar van een woning uit 1972. Zij hebben het huis anders ingericht en grote stappen gezet in duurzaamheid. Zij zijn sinds het voorjaar 2020 van het gas af (gasmeter is ook weggehaald) en wonen energie- of klimaatneutraal. Dat ging niet vanzelf.

Deel:

Succesverhalen info:

In juni 2019 werden Stella en Louis de trotse eigenaren van een relatief klein maar vrijstaand huis in Hoorn. Zij hadden zich goed voorbereid; een bouwtechnische keuring van de Vereniging Eigen Huis en kostenraming van Combibouw. Ook via www.milieucentraal.nl en www.eigenhuis.nl is vooraf informatie verzameld. Voor het eindbod hadden zij een goed financieel en bouwkundig beeld.

Het huis was slecht geïsoleerd, hokkerig en gedateerd. Veel kijkers zijn daarop afgehaakt. Er moest een grote inwendige verbouwing plaatsvinden en ook dat kost geld. Voor ons speelde ook mee dat wij af wilden van het verbruik van fossiele brandstof. Wij zagen kansen om dat te realiseren.

De nieuwe eigenaren wilden van het gas af. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Die belangrijke verandering heeft 4,5 maand geduurd. “Op de begane grond hebben wij muurtjes en deuren verwijderd waardoor er een geheel is ontstaand. Slaapkamer is verdwenen. De keuken en woonkamer zijn erbij getrokken. Wij wilden toewerken naar vloerverwarming met een warmtepomp. De houten vloer (met ca.55 cm loze ruimte eronder) hebben wij verwijderd en daarna is de voer weer opgebouwd. Eerst zeezand, daarna isolerende piepschuim en beton. Vervolgens is de vloerverwarming gelegd en daarover een cementvloer. De warmtepomp is tegen ons huis geplaatst en de binnen-unit (voor opslag van het warme water) direct tegen de binnenmuur aan. Het systeem zorgt voor een constante comfortabele temperatuur van 20,5 ° C. en werkt naar onze volle tevredenheid.” “Een warmtepomp verbruikt best veel stroom. Ook de nieuwe inductiekookplaat doet nu mee. We hebben daarentegen geen afwasmachine en droogtrommel. Om het verbruik te compenseren zijn wij nu ook energieproducent geworden. We hebben 15 zonnepanelen geplaatst met een vermogen van 4.875 Wp.

Isoleren van de andere muren was de volgende stap. Begane grond moest goed geïsoleerd worden. “Helaas heeft ons huis van 1972 een open spouwmuur van slechts 7 cm. Breder zou beter geweest zijn maar wij moesten het doen met die 7 cm. Gelukkig heeft Louis ook kennis van vleermuizen. Dit zoogdiertje huist ook in spouwmuren. Na onderzoek is geconstateerd dat de beschermde zoogdier niet in ons huis zit. Omdat er geen eilander bedrijf is die de werkzaamheden kan doen, moest een bedrijf van de wal die klus uitvoeren. In een halve dag was de klus geklaard." Verder hebben ze vier ramen met dubbelglas vervangen door HR++ of triple glas. De drie overige ramen komen later wel aan bod.

Achter de gipsplaten op het plafond ontdekken wij diepe balken. Een mooie plek voor isolatie. Op advies van Combibouw hebben wij gekozen voor Knauff Naturoll glaswol van 14 cm dik. Dit heeft een hoge isolatiewaarde. Overigens hebben wij de eerste verdieping nog niet geïsoleerd. Waarschijnlijk gebruiken wij ook daarvoor Knauff.

In de tuin ontdekten wij twee zinkputten. "In één zinkpunt hebben wij een waterton voor 1.000 liter geplaatst. Mocht die vol raken dan is er een overloop naar put 2. Regenwater van de schuur en één zijde van ons huis, wateren daarop af. We hebben zo het waardevolle hemelwater afgekoppeld van het riool en gebruiken dat voor onze moestuin.”

Om de kosten te drukken, zijn wat werkzaamheden door ons zelf gedaan. Muurtjes afbreken en afvoeren, houten vloer en balken eruit gesloopt, nieuwe houtenvloer gelegd, 10 m³ zeezand gekruid, plafond geïsoleerd en opnieuw voorzien van gipsplaten.

Kostenindicatie:

Vloerverwarming € 2.700 (voorbereidende werkzaamheden zijn niet uitgesplitst)

Warmtepomp € 12.000

Spouwmuurisolatie € 2.960

Plafondisolatie glaswol € 425

15 zonnepanelen € 6.370

Subsidie

Warmtepomp € 1.900

Isolatie vloer met verlaagd BTW-tarief

 
Contact
Documenten bij dit project
     

    Meer: