Corné Zorgdrager

Corné gaat voor Nul op de Meter

Ziet het er aan de buitenkant uit als een oud boerderijtje, aan de binnenkant is het een woning van de toekomst. Het nieuwe huis van Corné Zorgdrager heeft geen gasaansluiting, een warmtepomp en zonnepanelen. “We hebben een biologisch bedrijf, daar past milieuvriendelijk denken bij, dus ik streef naar nul op de Meter.” Nienke Meijvogel sprak Corné over zijn spiksplinternieuwe energieneutrale woning.

Deel:

Succesverhalen info:

Elke keer als ik de afgelopen tijd Formerum Zuid langs reed, vroeg ik me af of dat boerderijtje er nou altijd al stond, of dat het nieuw was. Het ziet er wel nieuw uit, ondanks het gebruik van de oude steentjes, maar het past er zo goed dat ik twijfelde. Ik blijk niet de enige te zijn die twijfelde. Zelfs een oud inwoner van Formerum Zuid wist niet zeker of het huis er al langer stond.

Aan de buitenkant ziet het er authentiek uit. Gebouwd door Combibouw in de Terschellinger bouwstijl. Oude, gele steentjes, maar de kozijnen zijn wel van onderhoudsvriendelijk en duurzaam kunststof. Corné zijn opa maakte het ontwerp nog, een boerderijtje in Terschellinger stijl, net als het huis van Corné zijn ouders, verdeeld in drie compartimenten. Het is een ruim huis. “Je bouwt maar één keer”, aldus Corné. Mocht hij in de toekomst een gezin krijgen, dan is het dan ook groot genoeg.

De inrichting is modern en robuust, maar zeker gezellig. De grote, zelfgemaakte tafel is de blikvanger in de keuken. Als Corné ooit uit het boerenleven stapt kan hij altijd nog meubelmaker worden. Maar het meest interessante is natuurlijk wel het feit dat Corné’s huis, net als het biologische melkveebedrijf van Corné en zijn vader (Egbert Zorgdrager, resp.), geen gasaansluiting heeft. “Ik heb nee gezegd tegen de gasboringen bij Hoorn, maar dan moet je er zelf eigenlijk ook iets tegen doen,” zo zegt Corné.

Geen gas

De elektriciteit in huize Zorgdrager wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen. Het huis is voorzien van vloerverwarming en deze verkrijgt zijn warmte van een warmtepomp. Geen pomp die warmte uit de grond haalt, maar uit de lucht. Buiten, naast zijn huis, staat een Nefit EnfiLine Monoblock, een apparaat met de afmetingen van een grote, platte koelkast. En eigenlijk is het daar ook mee te vergelijken, of met een omgekeerde airco, zoals Corné het noemt. “Het voordeel van deze warmtepomp boven een ondergrondse pomp, is dat er geen bron geboord hoeft te worden en er geen ondergrondse leidingen aangelegd hoeven te worden. Dit is de goedkoopste oplossing”, zegt Corné. Het systeem is aangelegd door Mast Installaties.

Als ik de info van de website van Nefit erbij pak, lees ik de volgende, eenvoudige uitleg van het systeem: Het principe van een warmtepomp is te vergelijken met een koelkast, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp bestaat uit twee delen, een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit, onttrekt energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt door de warmtepomp omgezet in bruikbare warmte. Hiervoor is alleen elektriciteit benodigd. De binnenunit zorgt voor afgifte van deze warmte aan de vloerverwarming (of een ander lage-temperatuursysteem) en de warmwaterboiler. De units werken op elektriciteit en alleen dit verbruik ziet u terug op uw energierekening. Voor elke kW elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, wordt zo’n 4 kW warmte geproduceerd. Zo haalt de warmtepomp rendementen van 400% of meer.

Omdat Corné ook zonnepanelen heeft, ziet hij ook van het omzetten van warme lucht in bruikbare warmte niets terug op zijn energienota. Natuurlijk vraag ik mij af of de warmtepomp ook bij koud weer warmte uit de lucht kan halen. “Dat is geen enkel probleem, tot een buitentemperatuur van -10 graden doet de warmtepomp het prima. Gezien het feit dat we eigenlijk nooit meer een echt strenge winter hebben, zeker niet op het eiland, moet dit geen problemen geven.” Corné woont hier pas sinds maart. Het is dus nog niet bekend wat het rendement van de warmtepomp na een jaar is.

Houtkachel

“Mocht de warmtepomp het toch eens af laten weten, dan heb ik altijd nog een ‘back-up’”, zegt Corné, wijzend op zijn houtkachel, waarvan er twee in de woning aanwezig zijn. “Niet alleen uit praktisch oogpunt, maar ik vind het gewoon gezellig om ’s avonds een vuurtje te stoken.” Het huis van Corné is een prachtige combinatie van authentieke Terschellinger bouwstijl enerzijds en modern, duurzaam wonen anderzijds. Hij gaat hier vast een mooie toekomst tegemoet.

 
Contact
Documenten bij dit project
 

Meer: