Ons Huis West

De lampen brandden zowat altijd
panelen op het dak, foto Willemijn SteentjesOns Huis, foto Willemijn Steentjespanelen op het dak, foto Willemijn SteentjesJaap de Jong op het dak van Ons Huis, foto Willemijn Steentjes

“We gebruikten meer dan 10.000 kWh per jaar,” vertelt Jaap de Jong terwijl door zijn energiepapieren bladert. “Er werd behoorlijk veel energie gebruikt in het dorpshuis, de lampen brandden zowat altijd. Het dorpshuis wordt ook veel gebruikt. Zangkoren, de Terschellinger Filmdagen, Oerol, muziekvereniging, volksdans, splitsen& knopen, kerkdienst, schilderclub, yoga en pilates, en we draaien ook nog zelf film. Toen bleek dat we subsidie konden aanvragen bij de gemeente om te verduurzamen, zijn we aan de slag gegaan.”

Deel:

Succesverhalen info:

Jaap de Jong is een van de aanjagers van verduurzaming van Ons Huis. Het idee rees al nadat hij zijn eigen huis had aangepakt. Hij heeft een ingebouwde watertank die al het regenwater van het dak opvangt en die hij gebruikt om de toiletten en wasmachine mee te voorzien. Hij heeft zijn dak en muren geïsoleerd en hij heeft een zonneboiler en tien zonnepanelen op zijn dak. “Aangestoken door mijn eigen duurzame aanpassingen in huis heb ik mede met de andere bestuursleden de plannen voor Dorpshuis Ons Huis geïnitieerd. Toenmalig bestuurslid Louise Boveree-Roos heeft zich hard gemaakt voor alle subsidies en al het geld bij elkaar gesprokkeld om in Dorpshuis Ons Huis de verduurzaming te realiseren.”

“We hebben om te beginnen het dak geïsoleerd om warmte verlies te voorkomen. Dat is gedaan door Egbert Laurens, van Terschelling. We hebben 36 zonnepanelen op het dak laten leggen en een zonneboiler, door Guido Hogerheyde van Terschelling Techniek. Toen hebben we Guido ook de opdracht gegeven om alle lampen door led verlichting te vervangen. We hebben meteen een informatiepaneel laten aanleggen om bezoekers op de besparingen te attenderen.”

Kosten en baten

Ons Huis heeft €10.000 van het Oranje Fonds gekregen, €5000 van de gemeente en €3000 van het Dirk Mentz Fonds. Het bestuur heeft zelf ook nog eens €12.000 in het project gestoken. Totale investering is rond de €30.000.

“Ons verbruik is nu 4800 kWh en de opbrengst bijna 5500 kWh. De ledlampen hebben voor de grootste besparing gezorgd. We draaien dus meer dan quitte, eigenlijk een kleine plus. Ik heb het gasverbruik niet paraat, we zitten bij Essent voor het gas en bij de Nuon voor elektra. We krijgen van Nuon iets van 15 ct per kWh terug voor wat we meer produceren. Na de lancering van Terschelling Energie zijn we weer eens kritisch naar die tarieven gaan kijken. Het zou in de toekomst reden kunnen zijn om over te stappen.”

Toekomst

“We zijn nu bezig de luchtkwaliteit te verbeteren. Er moet een warmteterugwininstallatie gekoppeld aan de ventilatie komen. We hebben offertes bij Ruijg en Bakker aangevraagd. Dat is weer een investering van ca. €10.000. We zijn van plan daar ook subsidie voor aan te vragen, bijvoorbeeld bij Streekwurk en het Oranje Fonds. Als vereniging kunnen we helaas geen gebruik maken van de Energie Investerings Aftrek.”

Terschellinger Duurzame Huizenroute

Jaap vertelt graag meer over de maatregelen van Ons Huis. Hij is aanwezig op zaterdag 12 november tussen 10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur. De wetselijke fietsroute komt bij hem langs. Deze route start bij Haantjes Rijwielverhuur aande WB kade om 12.45 uur. E-bikes zijn aanwezig. Meld je aan via info@terschellingenergie.nl

 
Contact
  •  Jaap de Jong
  •  Torenstraat 42,  8881 BL Terschelling-West
  •  0562-443276
  •  blessum@zonnet.nl
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Meer: