Jaap de Jong

Zonde dat al dat regenwater wegliep naar het riool
Zonnepanelen, foto Willemijn SteentjesDe zonneboiler, foto Willemijn SteentjesJaap voor zijn huis, foto Willemijn SteentjesDe waterpunt, foto Willemijn SteentjesVoorkant huis Jaap de Jong, foto Willemijn Steentjes

“Ik ben hier in 2002 komen wonen met mijn vrouw. Mijn vader en moeder hebben hier gewoond, dit is mijn ouderlijk huis. Ik wilde het niet kwijt. Toen het huis in 2002 vrijkwam (er zaten vanaf 1998 huurders in) en mijn vrouw zei: 'Zullen we er zelf gaan wonen?', heb ik niet geprotesteerd.” lacht Jaap, “Ik ben een geboren Terschellinger.” 

Deel:

Succesverhalen info:

Jaap de Jong is lid van het bestuur van Dorpshuis Ons Huis op West en sinds 5 jaar gepensioneerd. Hij woont met zijn vrouw sinds 2002 aan de Parnassiaweg op West. Hij heeft vrij snel na zijn verhuizing uit Blessum naar het eiland zijn huis laten verduurzamen. Zo ligt er een ingegraven watertank van 3500 liter in zijn achtertuin, die regenwater opvangt. Hiermee kan hij de toiletten doorspoelen en de wasmachine van zachter water (dus minder wasmiddel!) voorzien. Hij heeft zijn dak en muren geïsoleerd en hij heeft een zonneboiler en 10 zonnepanelen op zijn dak.

Geen kalk
“We hebben eerst verbouwd, toen we hier kwamen. We hebben toen een zonneboiler op dak laten leggen en meteen een watertank in de achtertuin laten ingraven, waar al mijn regenwater inloopt. Mijn wc’s en wasmachine gebruiken dat water. Daardoor gebruik ik dus nog maar de helft van het drinkwater. Ik vond het zonde dat al dat regenwater wegliep naar het riool. Iedere keer wanneer je het toilet doorspoelt, kost dat namelijk acht liter water. Het is toch doodzonde om daar zuiver, schoongemaakt drinkwater voor te gebruiken? En wat de wasmachine betreft: in regenwater zit geen kalk en dus is het veel zachter dan het harde leidingwater. Dat betekent dat we minder wasmiddel gebruiken, geen wasverzachter nodig hebben en de wasmachine ook nog eens langer meegaat. Dus levert het alleen maar winst op. En alles werkt al sinds 2003 zonder mankeren.”

Geïsoleerd
Met een totale oppervlakte van 150 vierkante meter zorgt het dak ervoor dat er per millimeter regenwater 150 liter water in de tank loopt, rekent Jaap voor. “Zit hij vol, dan loopt het water naar een open put in de tuin en vloeit het af in eigen bodem. En bij extreem droog weer wordt er, mocht het nodig zijn, automatisch water bijgepompt. Het dak is in 2003 ook geïsoleerd. Ook hebben we de spouwmuren laten isoleren, door Schuil Isolaties. Ik heb daar wel over na moeten denken, ik wilde geen vocht tussen mijn muren. Maar die bolletjes die ze bij Schuil gebruiken nemen geen vocht op. En we merken het meteen, het voelt aangenamer in huis. Er werd een thermometer geleverd, de temperatuur van mijn binnenmuur is nu constant 18 graden. Ik heb nog een ding op mijn wenslijstje, dat is vloerisolatie. Maar mijn kruipruimte is te laag.”

Kosten en baten
Jaap heeft vier zonnepanelen van 150 Wp en zes van 250 Wp. Hij produceert daarmee meer dan hij zelf nodig heeft. Die eerste panelen zijn in 2004 geïnstalleerd. Jaap verbruikt jaarlijks maar 56 m3 drinkwater, of leidingwater. Dat is een besparing van 50%! “Er zit een dompelpomp in die tank, die zorgt dat het water opgepompt wordt. En een pomp die de waterdruk op peil houdt. Bakker Installaties heeft dat aangelegd. De tank komt van een plastic producent van de wal. De investering was zo’n €3000 tot €4000.”

Terschellinger Duurzame Huizenroute
Jaap vertelt graag meer over zijn maatregelen. Hij is aanwezig op zaterdag 12 november tussen 13.00-15.00 uur. De westelijke fietsroute komt bij hem langs. Deze route start bij Haantjes Rijwielverhuur aande WB kade om 12.45 uur. E-bikes zijn aanwezig. Meld je aan via info@terschellingenergie.nl

 
Contact
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Meer: