Sinds september 2021 wordt Wellness Waddenresort Résidence Terschelling beheerd door parkmanagers Anouk de Vries en Saskia Zeijlemaker. Zij zijn in dienst bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) die de 55 recreatieappartementen op het park bezitten. Samen hebben ze duurzame ambities en daarin zetten ze de afgelopen tijd al meerdere stappen.
Succesverhalen info:
Warmtepompen
We schuiven aan bij Jeroen van Abswoude en David Muntjewerff. Jeroen is de man van Saskia en is sinds september 2021 verantwoordelijk voor de technische dienst bij het resort en David is een van de eigenaren van de appartementen en is sinds 2019 voorzitter van het bestuur van de VVE. Sindskort draaien alle 55 appartementen op twee hybride warmtepompen, die aardwarmte halen uit in totaal 160 boringen. Jeroen: “Het bleek dat deze warmtepompen al heel wat jaren stil stonden omdat een stukje software het niet goed deed.” David knikt en vult aan: “De reparatiekosten liepen toentertijd helemaal uit de hand waardoor werd besloten weer over te gaan op gas. En dat kon in die tijd ook, de gas- en energiekosten waren toen niet hoog.”
Ambities
Maar in deze tijd met stijgende gas- en energieprijzen en in een wereld waarin duurzaamheid een prominente rol speelt, zijn warmtepompen een mooie besparing. “Wij hebben de pompen laten repareren en nu werken ze prima”, vervolgt Jeroen. “Ook liggen er hier bijna 300 zonnepanelen op het dak. Maar we hebben nog meer duurzame ambities. Zo kijken we of een zonneboilersysteem (heatpipes), een installatie dat het complex van warm tapwater kan voorzien, passend is voor ons. Daarnaast moeten we voor het zwembad een andere oplossing zoeken. Dat vergt de meeste energie, want ook als het zwembad niet wordt gebruikt, moet het water wél minimaal 20 graden blijven. Als de temperatuur lager is ontstaat er geen chloorverdamping en raken alle waardes uit balans. De tweede stap is daarom om te gaan kijken hoe we hiervoor energie duurzaam kunnen opwekken, wellicht deels ook uit aardwarmte.”
Verbruik en opbrengst
Het verbruik van Résidence Terschelling ligt op dit moment op ongeveer 200.000 kilowatt elektra en de opbrengst ligt nu op 100.000. Dus de helft is met duurzame oplossingen al teruggewonnen. “We hebben drie ketels hangen als back-up en we zien nu dat er af en toe nog maar vraag is uit één daarvan”, vertelt David. “Het is een goed teken dat de cv’s nu nog alleen in de achtergrond werken als ze nodig zijn, bijvoorbeeld voor het zwembad. Verder hebben we alles op ledverlichting, er zitten overal drangers op de deuren en in een aantal ruimtes gaat het licht ook pas aan wanneer je naar binnen loopt. Hierin boeken we bijna het volledige resultaat. Résidence Terschelling heeft het gouden Green Key certificaat en dit dragen we ook uit naar de gasten die hier verblijven. Als appartement eigenaar maak je namelijk maximaal 90 dagen per jaar gebruik van je appartement en voor de overige tijd geldt verhuurverplichting. Deze verhuur wordt geregeld door de parkmanagers.”
Samenwerking
Tot slot oppert Jeroen dat het waardevol zou zijn meer te overleggen met eilander collega’s op het gebied van duurzaam ondernemen. “Het zou mooi zijn om efficiënter te kunnen werken in het onderhoud door samen te werken met andere grote complexen. Voor onze schuifdeuren en de lift bijvoorbeeld komt eens in de zoveel tijd een monteur van de vaste wal. Daar is eigenlijk niets duurzaams aan. Misschien kunnen we dit in de toekomst wel combineren met onderhoud bij collega’s. Ook zou je samen kunnen sparren over duurzame oplossingen en de dingen waar je tegen aan loopt in je zoektocht naar andere manieren van energie opwekken.”
Bent u geïnteresseerd geraakt om informatie uit te wisselen en/of om samenwerking te zoeken? Bel dan gerust met Jeroen: 06-1046 5131.
Contact
- Résidence Terschelling
- Heereweg 9, 8891 HS Midsland
- 0562-452452
- receptie@residenceterschelling.nl