Garage Cupido

Nul op de meter

Vanaf 2023 wordt het salderen geleidelijk afgebouwd en dat is voor ons het signaal om te starten met het zelf opslaan van onze eigen zonnestroom. De opslagtechnieken verbeteren in een hoog tempo, dus we gaan t.z.t. zien wat voor ons de beste oplossing is.

Deel:

Succesverhalen info:

Bij het garagebedrijf van Jelle Cupido, tevens bestuurssecretaris van Terschelling Energie, vloog de energie de deur uit. Jelle zag kansen en investeerde in een energiescan van zijn bedrijf. Dat heeft hem in de afgelopen jaren geholpen om zijn bedrijf flink te verduurzamen.

"In 2014 hebben wij een energiescan laten uitvoeren. Ons verbruik was toen bijna 60.000 kWh elektriciteit en meer dan 20.000 m3 gas per jaar. Aan de hand de lijst die uit de energiescan kwam zijn wij begonnen met het verduurzamen van de garage. In deze lijst waren alle maatregelen op een rijtje gezet met daarnaast de investering, de te behalen besparing en de terugverdientijd." aldus Jelle.

Laaghangend fruit

"We zijn begonnen met het “laaghangende fruit”. We zijn overgestapt op de energieleverancier Energie VanOns via Terschelling Energie die echte Nederlandse groene stroom en gecompenseerd gas levert. Alle verlichting is vervangen voor LED en alle schakelaars door bewegingssensoren. Vervolgens is de dakisolatie vervangen en zijn er 109 zonnepanelen in oost/west opstelling geplaatst. Toen de compressor aan vervanging toe was, hebben we gekozen voor de energiezuinigste variant met een tijdschakelaar. Hij draait nu alleen tijdens werktijden, hoe logisch eigenlijk achteraf gezien." Maar ook bij het vervangen van bijvoorbeeld een koelkast wordt er, naast de gewone eisen, vooral gekeken naar het milieucertificaat. En om het nachtelijke energieverbruik te compenseren is een kleine windmolen van Dutch Ventus geplaatst.

Infrarood panelen

Na deze ingrepen bleek het elektriciteitsverbruik gehalveerd te zijn, terwijl de zonnepanelen meer dan dat opwekken. Er wordt dus 'gesaldeerd' geen elektriciteit meer verbruikt maar teruggeleverd. "Omdat we dus meer opwekken dan verbruiken, zijn we nu gefaseerd de gaskachels aan het vervangen voor infrarood panelen. Een bijkomend voordeel van deze ir-panelen is dat niet de lucht warm gemaakt wordt, maar de omgeving. Voorheen als de grote overheaddeur open ging, was de warme lucht heel snel verdwenen en moest de gaskachel de ruimte opnieuw opstoken. Nu is de omgeving warm en blijft de ruimte veel langer op temperatuur. Bijkomend voordeel is dat we ook van de luchtverplaatsing af zijn en dus minder last van stof hebben."

Toekomstplannen

Gemotiveerd door dit alles, zijn er genoeg plannen voor de toekomst. Op termijn worden alle gaskachels vervangen voor ir-panelen. De CV wordt vervangen door een warmtepomp. "Als gevolg van het verlaagde gasverbruik is het elektriciteitsverbruik toegenomen en dus gaan we meer zonnepanelen plaatsen. Vanaf 2023 wordt het salderen geleidelijk afgebouwd en dat is voor ons het signaal om te starten met het zelf opslaan van onze eigen zonnestroom. De opslagtechnieken verbeteren in een hoog tempo, dus we gaan t.z.t. zien wat voor ons de beste oplossing is."

Garage Cupido

 
Contact
Partners in dit project
Documenten bij dit project
     

    Meer: